|
 |
| České paleontologické fórum - na cestě do pravěku... |
 |
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: so květen 29, 2010 1:26 pm Předmět: Několik otázek |
|
|
Omlouvám se že otravuji, ale soutěžím v jedné soutěži týkající se dinosaurů. Na několik otázek jsem našel odpověď sám, na ostatní, prosím, mi pomozte odpovědét.
1) Co bylo hlavní příčinou, že se dinosauři stali dominantními tvory na Zemi?
A) Byli velcí a stále se zvětšovali. Nakonec byli tak obrovští a silní, že jim ostatní zvířata nemohla konkurovat a raději se stáhla do ústranní.
B) Pomohlo jim velké vymírání před 250 miliony lety, které jejich předkové jako jedni z mála přežili. Definitivně ,,na koně" je dostala další katastrofická změna klimatu před 210 miliony lety, která oslabila jejich konkurenty
C) Měli výhodu, že byli první vyspělí tvorové na souši. Primitivní obojživelníci a praplazi, kteří tehdy žili v okolí bažin, byli pomalí a hloupí. Dinosauři byli vývojově mnohem pokročilejší.
2) Jak velké měl Tyrannosaurus rex zuby?
A) až 18cm
B) až 25cm
C) až 30cm
3) Co je to za dinosaura na obrázku?
V soutěži je nápověda k obrázku - ,,tento teprve nedávno v Číně objevený tvor měl čtyři křídla"
[/img]
Naposledy upravil cerny.mysak dne so květen 29, 2010 5:02 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
| Návrat nahoru |
|
Jiří Meixner soustava

|
Zaslal: so květen 29, 2010 2:09 pm Předmět: |
|
|
Tyrannosaurus rex, konkrétně exemplář zvaný Sue, má zuby skutečně až 30 cm dlouhé. Tvor na dolním obrázku je zde už tolikrát propíraný Microraptor gui. Otázka 1), to je nesmírně složitá záležitost, na kterou padlo už tuny papíru a datového prostoru Předpokládám ale, že mají na mysli odpověď B, o které je v současné době diskutováno asi nejčastěji. Ostatní odpovědi znějí už z gruntu nepravděpodobně, popř. teze v nich obsažené jsou dnes překonané. _________________ Buďte sakra chvíli zticha.... blíží se k výběhu Tyrannosaura...
Naposledy upravil Jiří Meixner dne so květen 29, 2010 6:41 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: so květen 29, 2010 2:29 pm Předmět: |
|
|
| Jiří Meixner napsal: | Tyrannosaurus rex, konkrétně exemplář zvaný Sue, má zuby skutečně až 30 cm dlouhé. Tvor na dolním obrázku je zde už tolikrát propíraný Microraptor gui. Otázka 1), to je nesmírně složitá záležitost, na kterou padlo už tuny papíru a datového prostoru Předpokládám ale, že mají na mysli odpověď B, o které je v současné době diskutováno asi nejčastěji. Ostatní odpovědi znějí už z gruntu nepravděpodobně, popř. jsou dnes překonané. |
S těmi zuby jsem nevěděl, protože na wiki bylo 28cm, jednou v ABC se psalo ,,až 15cm". Ten dinosaurus na obrázku mě nepřišel velký 50 cm, ale věřím Vám. V každém případě Vám za Váš názor mnohokrát děkuji  |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: ne květen 30, 2010 10:56 am Předmět: |
|
|
| nemůže to být Anchiornis ?? ten byl objeven až v roce 2008 a také má 4 křídla. |
|
| Návrat nahoru |
|
Jiří Meixner soustava

|
Zaslal: ne květen 30, 2010 11:25 am Předmět: |
|
|
No...problémem je ta ilustrace samotná.... Křídla by mohla být i anchiornise, ale vůbec mi na něj nesedí hlava, která je tady strašně protažená... pravdou ale taky je, že ta hlava nesedí ani na většinu kvalitních rekonstrukcí mikroraptora...  _________________ Buďte sakra chvíli zticha.... blíží se k výběhu Tyrannosaura... |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: ne květen 30, 2010 1:41 pm Předmět: |
|
|
| vzhledově je to možné, ale nesedí mi zde to, že Microraptor byl objeven v roce 2003 a Anchiornis v roce 2008 ... |
|
| Návrat nahoru |
|
radevic dyn soustava

|
Zaslal: ne květen 30, 2010 8:56 pm Předmět: |
|
|
Takže:
1) Myslím, že otázky bez jednoznačné nebo dokonce známé odpovědi nejsou vhodné do soutěží. "Správně" má být samozřejmě B, už proto, jak naivně znějí ostatní dvě odpovědi. Jenže to, že předkové dinosaurů přežili katastrofu na rozhraní perm/trias (před 250 miliony let) je důvodem, proč dinosauři existují, ne, proč se stali dominantními. Krom toho, o dinosauřích předcích lze v tomto období mluvit nejpřesněji jako o archosauriformech, a to je skupina, která zahrnuje i hodně dalších skupin, včetně těch, které byly dinosaurům dlouhodobou konkurencí (Crurotarsi, příbuzní krokodýlů). Když řeknu, že změna klimatu před 210 miliony let (tím se myslí velké vymírání trias/jura) oslabila dinosauří konkurenty, je to jen trochu jinak zopakovaná otázka, ne odpověď. Nikdo tak docela neví, proč tomu tak bylo - byly dokonce vypracovány studie, které ukázaly, že šance byly dlouho vyrovnané (Brusatte et al. 2008). Spekuluje se o nějaké klíčové výhodě, kterou neznáme.
2) Netuším.
3) Taky trochu stupidní otázka. Žádný reálně existující druh na obrázku není. Jak správně poznamenal Jirka, anatomie je nepřesná celkově, včetně tvaru hlavy apod., ale především se dnes má za to, že tahle "čtyřkřídlá" konfigurace byla v této poloze - s široce roztaženýma nohama - nemožná. Hlavice stehenní kosti by se musela uvolnit z kyčelního kloubu. Když se má něco hádat z obrázku, volil bych buď seriózní a aktuální rekonstrukce nějakých respektovaných profesionálních paleo-malířů, nebo fotografie skutečných fosilií (třeba pěkně zachovaných a "profláklých" exemplářů), v žádném případě ale ne tohle.
Zdroje:
Brusatte, S. L., Benton, M. J., Ruta, M. & Lloyd, G. T. 2008. Superiority, Competition, and Opportunism in the Evolutionary Radiation of Dinosaurs. Science 321:1485-1488. _________________ T-Rex, T-Rex, burning bright
In the forest of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?
Naposledy upravil radevic dyn dne st červen 02, 2010 5:27 pm, celkově upraveno 2 krát. |
|
| Návrat nahoru |
|
Jiří Meixner soustava

|
Zaslal: po květen 31, 2010 6:24 am Předmět: |
|
|
Myslím, že neprohloupíte, když jim do odpovědi napíšete, že by mohlo jít o oba druhy a rekonstrukce je nepřesná....uvidíte, to budou koukat Ano, Anchiornis huxleyi byl popsán později, ale oba druhy byly určitě z hlediska paleontologie popsány "v nedávné době", to je bez debaty  _________________ Buďte sakra chvíli zticha.... blíží se k výběhu Tyrannosaura... |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: po květen 31, 2010 8:51 am Předmět: |
|
|
Děkuji Vám oboum  |
|
| Návrat nahoru |
|
Gottas13 poddruh

|
Zaslal: st červen 02, 2010 3:30 pm Předmět: |
|
|
supr...tak zítra posílám odpovědi do abc...jinak díky za typ  |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: st červen 02, 2010 3:31 pm Předmět: |
|
|
na poslední otázku jsem našel odpověď sám. Říkal jsem si že je nejspíš správně, ale byl bych rád kdyby jste mi to potvrdili.
Proč se dnes nacházejí jejich pozůstatky jen na několika místech?
Hlavní příčinou bylo zdvihající se dno moře a tudíž také hladina.
V období křídy (přesněji období Turon a Cenoman) se začala země zaplavovat. Oceán poměrně rychle vstoupal a ničil. Z širých plání zůstaly nad hladinou pouze izolované hory, tedy ostrovy. Ty oblasti, které byli životním prostředím dinosaurů, byli zaplaveny vodními masami a zničili tyto biotopy.
U nás v Čechách
› V období druhohor českým dinosaurům moc nepřálo, protože většinu území zabíralo moře.
› V Čechách dinosauři určitě žili, ale jejich kosti nepřežili.
› V České kotlině byli dva velké ostrovy na severu (Lužické hory a Krkonošsko-jizerský masiv). Na severu bylo dále jen volné moře. Na jihu byl velký středoevropský ostrov.
- Ve druhohorách vystupovali na Kutnohorsku nad moře pahorky, odborně Kutnohorská krystalinika. |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: st červen 02, 2010 3:35 pm Předmět: |
|
|
| Gottas13 napsal: | supr...tak zítra posílám odpovědi do abc...jinak díky za typ  |
jj .. doufám že vzhledem k tomu jak těžký jsou otázky doufám, že nebude tolik lidí. I když hraje se o noťas tak nevim ... ... dej mi pls icq nebo fb a ještě o tom třeba dáme řeč. I když, chápal kdyby jsi to ignoroval  |
|
| Návrat nahoru |
|
Bakker Moderator

|
Zaslal: čt červen 03, 2010 7:50 am Předmět: |
|
|
| cerny.mysak napsal: | › V Čechách dinosauři určitě žili, ale jejich kosti nepřežili.
› V České kotlině byli dva velké ostrovy na severu (Lužické hory a Krkonošsko-jizerský masiv). Na severu bylo dále jen volné moře. Na jihu byl velký středoevropský ostrov.
- Ve druhohorách vystupovali na Kutnohorsku nad moře pahorky, odborně Kutnohorská krystalinika. |
Ještě by to chtělo malinko vylepšit českou gramatiku, zvláště pak měkké a tvrdé i/y  _________________ Raptor raptori numquam occulos effodit! |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: so červen 12, 2010 8:11 am Předmět: |
|
|
| Bakker napsal: | | cerny.mysak napsal: | › V Čechách dinosauři určitě žili, ale jejich kosti nepřežili.
Ještě by to chtělo malinko vylepšit českou gramatiku, zvláště pak měkké a tvrdé i/y  |
Ano, jsem žákem 8. třídy a vychází mi trojka z Čj. Ale zapracuju na tom  |
|
| Návrat nahoru |
|
Bakker Moderator

|
Zaslal: so červen 12, 2010 3:28 pm Předmět: |
|
|
| cerny.mysak napsal: | Ano, jsem žákem 8. třídy a vychází mi trojka z Čj. Ale zapracuju na tom  |
V tom případě tvoje vrstevníky učím, i když jen přírodopis a děják  _________________ Raptor raptori numquam occulos effodit! |
|
| Návrat nahoru |
|
Jiří Meixner soustava

|
Zaslal: so červen 12, 2010 5:14 pm Předmět: |
|
|
A dinosauropis...to je v Hradci prý nový předmět  _________________ Buďte sakra chvíli zticha.... blíží se k výběhu Tyrannosaura... |
|
| Návrat nahoru |
|
Bakker Moderator

|
Zaslal: ne červen 13, 2010 9:42 pm Předmět: |
|
|
| Jiří Meixner napsal: | A dinosauropis...to je v Hradci prý nový předmět  |
Zatím ne, pouze se o tom jedná na MŠMT  _________________ Raptor raptori numquam occulos effodit! |
|
| Návrat nahoru |
|
Mamutus Imperátor poddruh

Založen: 20.12.2009 Příspěvky: 16 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne červen 27, 2010 10:30 am Předmět: |
|
|
Ten na obrázku bude zřejmě Microraptor Gui...ne? _________________ Co to bylo?Tyrannosaurus.Já bych neřekl spíš něco většího  |
|
| Návrat nahoru |
|
cerny.mysak poddruh

|
Zaslal: ne červenec 04, 2010 9:37 am Předmět: |
|
|
.. ano, byl to microraptor. Od ABC jsem vyhrál MP4 v hodnotě kolem 1200 a to hlavně díky vám co jste mi poradili  |
|
| Návrat nahoru |
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
 |
|
|